Görele'yi Tanıyalım

Anasayfa » Görele » Görele'yi Tanıyalım
 
 
 
Görele
 
TARİHİ
Eskiden şimdiki Görele'nin bir kilometre doğusunda Philokaleia şehri bulunuyordu. Görele , Cenevizliler tarafından bir sömürge koloni şehri olarak kurulmuş ve "Gorelle" adını taşıyordu. Osmanlılar zamanında bir süre "Yavebolu" adıyla anılmış (yerinde olmayan şehir anlamına gelmektedir). Şehrin bir başka adı da Elevi'dir. Çevrade "Elevü" şeklinde söylenir.İlk yerleşim yeri Eynesil ilçesinin 3 km. doğusunda kendi adıyla anılan kalenin bulunduğu yerdir. daha sonra çeşitli yer ve bağlılık değişiklikleri göstermiş, 1771 yılında şimdiki yerine yerleşmiştir.Görele'de 1879'da Trabzon'a bağlı olarak ilçe teşkilatı kuruldu. 1923 yılında Giresun il olunca Tirebolu ilçesi ile birlikte Giresun'a bağlandı.1916 Rus işgal bölgesi altında kalan Görele, 13 Şubat 1918 tarihinde civar bölgeleri ile bu işgalden kurtulmuştur.


COĞRAFYA
Doğu Karadeniz kıyı şeridinde kurulu olan, Görele'nin toplam yüz ölçümü 290 km2 dir. Güneyinde Çanakcı, Gümüşhane Torul, Doğsunda Eynesil ve Trabzon ili Şalpazarı ilçesi, Batısı Tirebolu ilçesi ve kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.Bölgenin %95'i dağlarla kaplı olup, baçlıca dağları Sis ve Haç dağlarıdır. Akarsuları arasında, Görele deresi, Çavuşlu deresi, ve Çömlekci deresi bulunur.Bitki örtüsü olarak 600 m. yüksekliğe kadar fındık, kızılağaç, kavak, kayın, karaağaç, kestane, kiraz, gürgen ve ceviz ağaçları bulunur. Eğrelti otu (Aşk Merdiveni), ısırgan, yonca, asma, orman gülü ve benzeri bitki türleride yaygındır.İlçede, ekilip dikilebilir alanların çoğunda fındık, bir kısmında çay yetiştirilmektedir. Diğer kısımların çoğunluğu orman ve çayır ve mera alanı bulunur.İklim tipik Karadeniz ikliminin bütün özelliklerini taşımaktadır. Her mevsim yeterince yağış almaktadır. Yüksek kesimlerinde kış mevsiminde biraz daha fazla kar yağışı olur.1997'yılı nüfus sayımı sonucuna göre, ilçe merkezinin nüfusu 22.554, Aydınlar beldesinin nüfusu 1.227 olup, köylerle birlikte toplam nüfusu 44.000 ' dir. İlçede bulunan köylerden ilçe merkezine ve diğer şehirlere çok fazla göç yaşanmış olup, halen devam etmektedir. Bu göç olayından dolayı ilçenin nüfusu sürekli azalmakta.


EKONOMİ
İlçenin dışarı ile bağlantıları kara yolu ile olup, Giresun-Trabzon 010 nulu Devlet karayolu ulaşımda kullanılmakta olup her iki ile de uzaklığı 70 km'dir. İlçe Karadeniz kıyısında olmasına rağmen liman olmaması dolaysı ile deniz yolu kullanılmamaktadır. İlçenin tüm köylerinde yol olup bu yolların 15 km'si asfalt olup, kalanı sıtabilize ve ham yoldur. Son yıllarda betonlaşma çalışmaları sürdürülmektedir. Ekonomik yapı çoğunlukla fındık tarımına, hayvancılığa, balıkcılık, arıcılık ve ormancılığa dayanır. Fındığın yanı sıra, halk kendi ihdiyacını karşılamak amacıyla mısır,sebze, meyve ve çay tarımı da yapmaktadır.Deniz balıkcılığı yanında son yıllarda alabalık yetiştiriliciği de büyük gelişme göstermiştir. Ayrıca arıcılık son yıllarda önemli bir gelişme göstermiş ve toplam kovan sayısı 3000'e ulaşmıştır.İlçede sanayi kuruluşu sayılabilecek firmalar, fındık ürünü işleyen beş adet şirketden oluşmaktadır. Bunun dışında ilçede metel doğrama, mobilya, oto sanatkarlığı yaygındır.


TURİZM
Doğa turizmi yönünden büyük bir potansiyele sahip olan ilçede güzel kumsal sahiller bulunmasına rağmen, İlçede Turizm çok gelişmemiş olup ekonomiye bir katkısı yoktur. Daha çok iç turizm hakimdir. Yayla turizminin dışında turizm amaçlı herheangi bir faaliyet yaygın değildir.


YAYLACILIK
İlçede yaylacılık çok gelişmiştir. Eskiden bölge halkı hayvan otlatmak için yaylaya göç etmekte iken son yıllarda, Temiz dağ havası alarak dinlenmek ve çeşitli yayla şenliklerine katılarak eylenmek için yaylaya çıkmaktadır. Önceden yaylaya yürüyerek gidilirken; ulaşımın sağlanması ile otobobiller ile bu yaylalara üç-dört saatte gidilip gelinmektedir. Yöre halkının çıktığı yaylalarda Haziran, Temmuz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenmektedir.


ÖRF VE ADETLER
İlçe Örf ve Adet bakımından Giresun yöresine benzerlik göstersede daha çok Trabzon yöresini andırır. Geleneksel giysiler halk tarafından özel günlerde giyilmekte. Eski geleneklere göre yaylacılık ve yayla şenlikleri sürdürülmektedir. İlçenin,Görele pidesi, koz helvası, gaynana, dövme kar dondurması, hoşmak, yağlaç gibi yemekleri ünlüdür. Ayrıca Görele yöresinin el sanatları arasında, beşik, minyatür gemi yapımı, dövme, ağaç oymacılığı, saz ve ud yapımı yaygın olarak devam etmektedir.
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2013  Görele Seyahat. Bütün Hakları Saklıdır.
İstanbul Otogar : Büyük İstanbul Otogarı Peron No: 130 Esenler - İstanbul / 0212 658 20 28
Görele Otogar : Görele Belediyesi Otobüs Terminali Görele - Giresun / 0454 513 72 42

Web Design & Hosting : 7K Media

     Anasayfa    |    Kurumsal    |    Hizmetlerimiz    |    Online Bilet    |    Bilgi Merkezi    |    Müşteri Hizmetleri    |    İletişim

 
  Kurumsal Bilgi Merkezi Multimedya Etiketler Görele Desteklediklerimiz Bize Ulaşın  
  Hakkımızda Satış Ofisleri Fotoğraf Galerisi İstanbul Bileti Görele'yi Tanıyalım Görele Ses Öneri ve Şikayet  
  Şirket Profili Seferler Video Galerisi Samsun Bileti Görele Webcam Görele Spor Çağrı Merkezi  
  Misyon ve Vizyon Konaklama Tesisleri Ordu Bileti Görele Belediyesi   Bizi Takip Edin  
  Standartlarımız Filomuz Plaket ve Ödüller Giresun Bileti Görele Kaymakamlığı Grup Şirketlerimiz Şubelerimiz  
  Hizmet Kalitesi Servis Güzergahları   Trabzon Bileti   Bulvar Sigorta Genel Müdürlük  
  İnsan Kaynakları   Sosyal Medya Karadeniz Bileti Yol-Hava-Mesafe Görelem Ekmek Fırını    
  İletişim Hizmetlerimiz Facebook İstanbul Otobüs Firmaları Hava Durumu Kodallar Otomotiv    
    Yolcu Taşımacılığı Twitter Samsun Otobüs Firmaları Yol Durumu Pide Göresun    
  Belgelerimiz Otobüs Kiralama Pinterest Ordu Otobüs Firmaları Mesafeler Viento Mağazacılık    
  Zaman Tarifesi Kargo Youtube Giresun Otobüs Firmaları        
  Ücret Tarifesi   Google + Trabzon Otobüs Firmaları        
  Taşıt Belgesi     Karadeniz Otobüs Firmaları